Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
12. března 1990
Členové rady KC OF jednali v Praze s brněnským aktivistou OF Petrem Cibulkou. Vyzvali ho, aby se postaral o ukončení pouličních nepokojů v Brně, veřejně se omluvil představiteli zdejšího OF Jaroslavu Šabatovi a projevil svou loajalitu k pražskému KC OF. V případě, že tak neučiní, požádá rada sněm KC OF, aby Cibulku vyloučil ze struktur Občanského fóra. Cibulka výzvu rady rozhodně odmítl, označil parlament OF města Brna za nedemokratickou »kabinetní« instituci a zdůraznil, že se přímé, manifestační podpory veřejnosti nevzdá. (»Když nebudu mít jinou garanci než veřejnost, musím se k ní obrátit!«) Dne 13. března svolalo Cibulkovo Tiskové a informační centrum OF v Brně demonstraci, která se za účasti asi tří tisíc lidí uskutečnila pod hesly »Kdo vládne Brnu?« a »Zůstane Brno komunistické?«. O dva dny později nezvolil parlament OF města Brna do jedenáctičlenné rady ani Jaroslava Šabatu, ani Petra Cibulku.
Federální vláda odvolala ústředního ředitele Československé televize Jindřicha Fairaizla a jmenovala do této funkce Jiřího Kantůrka z OF.
 
tobacamptobacamp
tobacamp