Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)简体中文
Kompletní text chronologie pádu československého komunistického režimu včetně historického úvodu, použité literatury, seznamu použitých zkratek a jmenného rejstříku byl vydán v publikační řadě Sešity Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR v roce 1999, č. 33 pod názvem SUK, Jiří – CUHRA, Jaroslav – KOUDELKA, František: Chronologie zániku komunistického režimu v Československu 1985–1989, 144 stran. Je založen především na archivních materiálech Ústředního výboru Komunistické strany Československa a samizdatových periodicích předlistopadových nezávislých iniaciativ.
8. března 1990
V Praze se uskutečnilo jednání politických stran a hnutí o prověřování (»lustracích«) budoucích kandidátů na místa poslanců federálního a republikových parlamentů. Lustrace měly zabránit členům či spolupracovníkům Státní bezpečnosti v proniknutí na volební kandidátky demokratických stran a hnutí.
Parlament OF města Brna vyslovil důvěru poslanci Federálního shromáždění a představiteli brněnského OF Jaroslavu Šabatovi, a to i přes demonstraci před budovou, na níž několik set lidí hlasitě požadovalo Šabatovo odvolání a abdikaci brněnského primátora Josefa Pernici (KSČ). Po skončení sněmu někteří demonstranti Šabatu fyzicky napadli. (Již koncem února se objevily v Brně letáky požadující odchod primátora Pernici z radnice a »šabatovské kliky« z vedení OF. V centru města zorganizovali nespokojenci podpisovou akci za splnění těchto požadavků. Do čela těchto aktivit se postavil známý odpůrce minulého režimu a reprezentant Tiskového a informačního centra OF v Brně Petr Cibulka.)
 
tobacamptobacamp
tobacamp